Zonder investering bijdragen aan energietransitie

Zonder investering bijdragen aan energietransitie
Terug naar Nieuws

Amerikahaven

ALS BEDRIJF MEEDOEN AAN DE ENERGIETRANSITIE ZONDER DAARIN ZELF TE INVESTEREN. MET DE OPENING VAN HET GROOTSTE ZONNEDAK VAN AMSTERDAM VOOR EXPLOITATIE MAATSCHAPPIJ AMERIKAHAVEN BEWIJZEN SWITCH ENERGY EN CROONWOLTER&DROS, SAMEN VERENIGD IN SUNBOUND, DAT HET KAN. CROONWOLTER&DROS ZIET GROTE KANSEN: “DE KOPPELING VAN NIEUWE TECHNIEKEN AAN NIEUWE BUSINESSCASES VORMT DE KERN VAN SCHAALBARE ENERGIE-OPLOSSINGEN.”

Vrijdagmiddag wordt het grootste zonnedak van Amsterdam officieel geopend: 9.660 zonnepanelen bedekken circa 30.000 vierkante meter aan dak in de Amerikahaven. Dat staat gelijk aan de oppervlakte van circa zeven voetbalvelden. In totaal kunnen de zonnepanelen afgerond per jaar 2,4 megawattpiek (MWp) aan energie opleveren. Toch is de grootte niet het meest opvallende aan dit zonnepark. Bijzonder aan het project is namelijk dat de opdrachtgever geen cent hoefde te investeren in de ontwikkeling van het PV-systeem.

'EEN WIN-WIN VOOR DE GEBOUWEIGENAAR'

“De klant ziet geen factuur. Sterker nog: hij stuurt ons een factuur, omdat wij zijn dak huren de komende vijftien jaar.” Dat vertelt Fabio Pisano. Hij is als manager solar vanuit Croonwolter&dros betrokken bij SUNBOUND.

Het bedrijf is ontwikkelaar van turn key PV-systemen op daken en gronden. Dat betekent dat het bedrijf alles regelt en de klant bij wijze van spreken alleen maar de sleutel in het slot hoeft te steken. In het geval van PV-systemen betekent het dat SUNBOUND alles uit handen neemt: van de ontwikkeling tot het onderhoud.

ZONNEPANELEN ALS ONDERDEEL VAN EEN NIEUW DAK OF DAK-RENOVATIE

Opvallend is dat de opdrachtgever in eerste instantie helemaal geen zonnepanelen op het dak wilde. Zij zochten enkel een oplossing voor een lekkend dak. SUNBOUND verving de dakbedekking en leverde de PV-panelen er gratis bij. “Een win-win voor de gebouweigenaar”, aldus Pisano. De opdrachtgever bezit nu een gerenoveerd dak en een gebouw met een beter energielabel.

HOE HET WERKT

Een dak-eigenaar biedt zijn dak vijftien jaar aan SUNBOUND aan en ontvangt daarvoor een eenmalige vergoeding of een jaarlijks bedrag. Vervolgens regelt SUNBOUND de aanvraag van de subsidie, de financiering, de verzekering, de bouw, het beheer en het onderhoud. Kortom, alles. De huurders van het gebouw kunnen vervolgens besparen op hun energierekening, omdat zij een deel van de zonnestroominstallatie kunnen huren. En de gebouweigenaar heeft een duurzamer gebouw dat beter verhuurbaar is.

Dat levert op verschillende vlakken voordeel op. Zo verplicht de overheid per 1 januari 2023 minimaal een energielabel C voor kantoorgebouwen en zetten verschillende vastgoedeigenaren in op vergroening van hun commerciële vastgoedportefeuille. Tot slot geven huurders steeds vaker de voorkeur aan een duurzaam kantoor. Dat maakt het voor gebouweigenaren aantrekkelijk om een duurzamer gebouw te bezitten.

De financiering van de daadwerkelijke verduurzaming vormt echter vaak een uitdaging, omdat de eigenaar verantwoordelijk is voor de investering, maar de huurder daar voornamelijk de vruchten van plukt. Als een eigenaar de financiële middelen heeft, richt hij zich vaak liever op de core business waardoor investeringen op bedrijfsprocessen worden ingezet. Duurzaamheid is vaak secundair. De constructie die SUNBOUND aanbiedt, lost dat probleem op.

AFHANKELIJK VAN SUBSIDIE

Tegelijkertijd stelt Pisano dat de businesscase momenteel zonder subsidie niet rond te rekenen is. “Zonder die subsidieregeling is een zonnepark bouwen nog steeds niet interessant. Voor niemand niet.”

Hij merkt wel dat banken steeds meer interesse tonen in de financiering van dit soort projecten. Dat is snel gegaan: “Twee jaar geleden stond het nog niet op hun menukaart.” Door de subsidieregeling van de overheid en de veranderde houding van banken is financiering in dit geval geen probleem. “Er is genoeg groen kapitaal, maar wat achter blijft zijn de bedrijven met een plat dak die voor de ontwikkeling van een PV-systeem kiezen.”

Dit soort bedrijven kunnen juist een rol spelen in de energietransitie, omdat zij door de plaatsing van een PV-systeem afhankelijkheid van fossiele energiebronnen verminderen.

DE ENERGIETRANSITIE EN DIGITALISERING: DE THEMA’S VAN DIT MOMENT

Volgens Pisano vormt de energietransitie samen met digitalisering het grootste thema van dit moment. Hij stelt dat Croonwolter&dros een bijdrage kan leveren aan die transitie. Zo kan de technisch dienstverlener volgens hem een voortrekkersrol vervullen op de schakels opwekking, opslag en systeemintegratie uit het Klimaatakkoord: “Systeemintegratie is onze kracht.”

energiehub.png

Eerder ontwikkelde SUNBOUND een ‘energiehub’ voor een transferium waarbij zonnepanelen, laadpalen, een accu en een passende net-aansluiting slim op elkaar afgestemd zijn. Het systeem is zo ingericht dat de zonne-energie optimaal wordt benut. “Daar leveren we onze energie niet terug aan het net, maar aan laadpalen waardoor we meer vergoeding krijgen en het businessmodel interessanter wordt.”

Net als bij het zonnedak in Amsterdam draagt SUNBOUND de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling en exploitatie. “Wij maken het kilowattuur betaalbaar en aantrekkelijker dan de grijze energie. En we maken alles wat daar omheen zit 100 procent groen.”

TECHNISCH DIENSTVERLENER GAAT GROENE ENERGIE OPWEKKEN

“Als technisch dienstverlener schuiven wij op naar de energiekant” zegt Pisano. Volgens hem worden techniek en innovaties steeds belangrijk in de energietransitie. Betaalbaarheid moet daarin centraal staan.

“PV-systemen op daken en gronden plaatsen is de conventionele methode”, vindt hij. De volgende stap is het slim inregelen van techniek, zoals bij het transferium. Daarmee speelt SUNBOUND alvast in op de toekomst. “Wij voorzien dat die subsidie voor zonnepanelen minder wordt. Daarom zijn we ook al een businessmodel 2.0 aan het ontwikkelen.”

De vernieuwende manier is het samenbrengen van nieuwe techniek met nieuwe businesscases zodat projecten op een later moment zonder subsidie te realiseren zijn.

DE GROOTSTE UITDAGING VAN DE ENERGIETRANSITIE: BETAALBAARHEID

Pisano stelt dat de grootste uitdaging voor de energietransitie niet aan de technologische kant ligt. “De techniek: daar maak ik me eigenlijk niet echt zorgen om, maar het moet betaalbaar zijn. In het Klimaatakkoord staat dat er miljarden nodig zijn. Dat moeten bedrijven en particulieren gaan betalen. Dat is volgens mij de grootste uitdaging.”

'DE TECHNIEK: DAAR MAAK IK ME EIGENLIJK NIET ECHT ZORGEN OM'

Betaalbaarheid is een onderwerp dat ook in politiek Den Haag op de agenda staat, merkt hij. Zo werd recent een motie gesteund die ervoor kan zorgen dat de dubbele belasting op energieopslagsystemen weg wordt genomen.

“Nu betaal je belasting op het moment dat de batterij geladen wordt en opnieuw bij gebruik van de elektriciteit uit de batterij. Dit is een belemmering voor de businesscase van energieopslag systemen.” Het afschaffen van die dubbele belasting op batterijen brengt een haalbare businesscase weer een stapje dichterbij.

TEGEMOETKOMEN AAN EEN TOEKOMSTIGE VRAAG

“Nu is de vraag in de markt vooral gericht op de plaatsing van PV-systemen, maar wat gaan bedrijven doen als alle leaseauto’s elektrisch worden en de overheid elektrisch vervoer gaat stimuleren? Elektrische voertuigen met grijze energie opladen? Ook als grijze energie zwaarder wordt belast? Dan hebben wij een schaalbare oplossing.” Op die manier bieden Croonwolter&dros en Switch Energy gezamenlijk een oplossing voor een probleem dat nu nog niet bestaat.

“We zijn complementair aan elkaar”, zegt Pisano. Door de krachten te bundelen en gebruik te maken van elkaars kennis kunnen zij inspelen op de vraag naar betaalbare, hernieuwbare energiesystemen. Daarmee kunnen zij een rol spelen bij de versnelling van de energietransitie. “Samen creëren we tractie.”

Bron: Duurzaambedrijfsleven.nl

Onze klanten
  • 4e Gymnasium
  • Bouwinvest
  • Koninklijke Dekker
  • Schiphol Amsterdam Airport
  • STC Waalhaven
  • D.J. Middelkoop & Zn.
  • peinemann_logo.png
Onze partners
croonwolter&dros | TBI
switch energy
TBI
ASN Bank
Hollanddak
Loyens & Loeff
Ontvang onze nieuwsbrief

Abonneer op onze gratis nieuwsbrief om up-to-date te blijven

Whitepaper SUNBOUND

Wilt u meer te weten komen over de mogelijkheden van SUNBOUND? 

Download onze whitepaper